fredag 28 juni 2013

Ytterligare funderingar om att bli vegetarian alternativt vegan.

Så. Jag har börjat titta på vegetariska bloggar och så där. Jag har en vegetarisk kokbok hemma som jag beställde för några månader sedan men har aldrig riktigt tittat igenom den. Så det har jag tänkt göra. Det svåra med att bli vegetarian är väl egentligen vad man ska ersätta allting med. Hur man ska vänja sig vid smaker, fast då handlar det nog mer för mig ifall jag skulle bli vegan. Som vegetarian utesluter man ju inte mejeriprodukter. Vilket jag tycker låter som ett ganska "lätt" val. Jag hade kunnat utesluta ägg eftersom jag aldrig äter det ändå. Mjölk dricker jag knappt heller, så sojamjölk hade väl fungerat som alternativ där. Ost är jag inte heller förtjust över egentligen, men när jag smakat vegansk ost har jag velat kräkas för det smakade bajs. Inte bokstavligt talat, haha, men alltså kan man någonsin vänja sig vid smaken? Det var liksom... smuligt. Och kan man vänja sig vid exempelvis veganskt "kött" från Astrid och Aporna? Ingen höjdare det där heller, enligt mig. Jag har dock inte provat tofu eller tempeh.

Mitt köttätande känns som en vanesak. Man äter det för att det är lättast så. För att vår kultur "hyllar" det. Det är en norm. Det är lätt att få tag på och det är billigt. Haha, alltså. Om mina föräldrar, speciellt min pappa, hade hört mig säga att jag tänker bli vegetarian eller typ vegan. De hade nog tyckt att jag var dum i huvudet. För att de inte förstår. Det är mycket mer miljövänligt och man slipper stödja en industri genom att köpa deras produkter och på så sätt bidra till att djur lider. Det är ju inga normala förhållanden för majoriteten av alla de här djuren.

På tal om djur. Och vad som klassas som djur. Haha, nu kommer jag låta helt pro veganism och lite sådär hycklar-aktig eftersom jag ändå är köttätare i nuläget, men alltså... Människor som säger att de är vegetarianer och äter fisk? (Vet inte om du äter fisk Mim, men jag menar inget ont om just dig). Alltså. Man kan ju inte riktigt kalla sig för vegetarian då. Mer, pescetarian. Dvs, man äter djur från havet. Och så bidrar man ju ändå till djurindustrin eftersom man äter ägg och dricker mjölk. Sure, det är ju bra i sig att man avstår från den mer än den genomsnittliga människan, det är en bra grej i sig - men förstår ni vad jag menar? Djuren kanske inte mördas och lider på samma sätt som om de vore djur ämnade för slakt, men de utnyttjas för att vi ska kunna dricka deras mjölk och äta deras foster. Mums!

Och fisk. Om man nu måste äta fisk kanske man borde satsa på bra fisk som är typ kravmärkt fisk. Och inte äta den där jätteräkan som alla säger är så himla utrotningshotad. Hursom. Minns när jag fångade fisk med min mormor och morfar som liten. När jag fick napp för första gången i mitt liv och vi mördade fisken brutalt. Den ville inte dö fastän vi försökte bryta nacken. Det låter så hemskt. Eller kräftan vi fångade upp av misstag och kokade och åt senare. Amen fy fan. Fick ångest över hens död.

Kan ju ändå tänka mig att fiskar inom industrin inte alltid dör *in peace* heller liksom. Och alla de där fiskarna, de där *söta* små sjöhästisarna som åker med som bifångst för att vi vill ha vår jävla tonfisk. Det har ingen tänkt på, nä. Många blundar för de här problemen. Och tänk er att kött är i princip den största miljöboven vi har i världen. Det krävs så fruktansvärt mycket grödor och vatten för att producera en viss mängd kött. Grödor som hade kunnat bota svält istället för att gå genvägen genom kon. Vatten som hade kunnat sparas och användas till något annat än en bajsindustri som behandlar djur som produkter. Det sjukaste som jag läst är ändå att kött är så jävla billigt för att vi massproducerar kött som in i helvete. De djur som blir sjuka, ja de avlivas. Varför? För att det är för dyrt för att hålla dem vid liv. Massor med djur dör i transporter för att de packas tightare än tightast så att de liksom kväver varandra. Tänker på hönor främst nu.

I och för sig har jag inte riktigt koll på hur det är i Sverige, det kan jag erkänna. Men "Äta Djur" gav mig ändå perspektiv och öppnade upp ögonen för mig förra sommaren. Dokumentärer har tagit upp miljöfrågor i samband med köttätandet, och de sa nyligen på nyheterna att kött är liksom #1 när det kommer till att förstöra vår planet.

Och ja. Man får väl äta kött om man vill, det är ju ens eget val. Men jag tycker ändå att många borde ta reda på vad fan det är de har på tallriken egentligen och sedan göra valet om de vill fortsätta. Man behöver ju inte äta kött varje dag heller. En vegetarisk dag i veckan räddar ju också djur och vår planet. Man får dra det till den gränsen man själv känner. Och jag känner just nu att jag vill experimentera med mina matvanor. Se hur det går. Och vad jag klarar av att leva utan. Jag menar, det måste ju finnas roligare mat än kött med potatis och sallad. Ibland är jag rätt trött på kött ändå. Så. Let's do this.

(Ja, det är jävligt mycket hyckleri när jag jobbar på ett ställe som i princip handlar om att servera kött - och det fort. Men, men. Behöver cash och hoppas på en bättre framtid bort från det bajs-jobbet någon dag. Alla är inte perfekta, he he.)

4 kommentarer:

  1. Jag håller med! Att bli lakto-ovovegetarian är väldigt enkelt. Kräver lite mer ansträngning om man vill laga mer från grunden (och inte köpa frysta biffar/bullar/låtsaskött från frysdisken på konsum). Att gå över till vegankost är en total omställning.

    Jag tror också problemet är vanan. Man har lärt sig vid samma gamla ingredienser och att laga till dem på samma gamla vis. Men det är ju lite det roliga med det, att man får prova helt nya saker, fylla skafferiet med ingredienser man aldrig har hört talas om förut, och testa nya smaker. Bara man har tid till det...

    Men veg mat är ju oftast billigast (om man lagar från grunden). Sen är ju all mat som är jättebillig oftast för billig, dvs billig pga. dålig produktion, dåliga arbetsförhållanden, miljöförstörande osv. Så egentligen borde man ju sluta gå på priset. Och ett vildsvin som betat i skogarna i Skåne är ju egentligen mer miljövänlig än sojabönor importerade från Syd Amerika. Folk borde äta mindre kött, och kan man inte sluta med det, iaf alltid välja ekologiskt kött/viltkött. Och vegetarianer borde vara mer medvetna om vad de äter, de också. Finns mycket proteinkällor, inte bara soja ju :-)(Random boktips: Carlo Petrini - Slow Food. Lättläst och väldigt intressant!!!)

    Jag tycker det är svårt att vänja sig av med möjlkprodukter och ägg. Men sen tycker jag det känns mer OK om jag köper ekologiska sådana, och försöker att använda så lite som möjligt. Men de flesta kakrecept innehåller ju ägg tex. (För att man vant sig vid att kakor ska ha en viss konsistens...)

    Jag äter inte fisk, och fisket är också en väldigt skitig industri. Mycket död fångst som hälls tillbaka i havet pga EU-regler, mycket bottentrålning som kan förstöra havsbottnen i flera hundra år framöver, fiskodlingar som övergöder hela ekosystem, inplantering av fisk som konkurrerar ut ovanligare arter osv osv. Plus som du sa att fisken inte dödas på ett humant sätt, utan slängs i en balja och kvävs tillsammans med alla de andra som ligger där och sprattlar.

    You go Alex!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Får lite ångest ifall jag skulle sluta äta kött men ändå dricka mjölk osv. Det känns inte på riktigt, som att man inte riktigt anstränger. Typ som att man kör light Cola när man inte får dricka riktig Cola. Känner att jag behöver mer tips. På mat som man kan laga. Som går fort, som inte kräver FÖR många "onödiga" ingredienser (typ om man skulle göra veganska pannkakor och köper typ asmycket sojamjöl och tycker att det är äckligt, sen använder man det inte igen). Det är så jag också tänker. Man får ju lära sig massor med nya rätter, och man får experimentera med nya ingredisenser. Det kanske blir kul att laga mat liksom! Klart man har tid till det, det handlar om prioriteringar.

      Var får du reda på all fakta som du vet? Jag vill läsa mer om sånt. Jo. Fast alltså man kan väl äta kött någon gång så. Men då ska det vara kvalitet på det, och inte något billigt skit. Jo, ekologiska ägg och mjölk är väl mer OK, om de nu verkligen får lov att gå fria. Inte sånt fejkskit som "frågående höns" så sitter de i en bur ändå men kan röra på sig. Jag tycker inte att soja är så gott. Det smakar som kikärtor. Om man tänker sojamjölk. Ska kolla upp boktipset och se om det är intressant.

      Jo, jag vet. Jag älskar glass. För att inte tala om kakor. Men man borde ju vänja sig? Tänker också att man kanske inte behöver sluta med mejeri egentligen, men skära ner på det och äta när det liksom verkligen är kris. Eller när man vill "unna sig".

      Var har du läst om fiskeriet? Jag har ingen fakta på det alls. Men en tjej på mitt jobb hon har varit vegetarian ett tag, och hon äter typ lax OCH mejeri. Det känns lite småfuskigt det där. Då kan man ju inte säga att man är vegetarian? Fusk-vegetarian typ. Jag behöver massor med tips! Vi borde ses någon dag och fika, och prata om sånt här!

      Radera
  2. Jag gjorde sesammjölk här om dagen!!! Det var jätte enkelt:-) Använde 1/2 dl skalade frön och 1/2 dl oskalade. Oskalade är nyttigare, men skalade godare... Man behövde bara frön, vatten och lite honung om man vill söta den lite. Tog typ 10 min att göra! Och helt ok att ha på flingor/kaffe osv. Hmm... Svårt att ge tips tror jag, för känns som man ofta inte följer recept... Jag åt en jättegod majs-soppa för ett tag sedan! Fast vet inte hur man lagar den. Annars gör jag mycket olika biffar, och då gör jag olika varje gång... :-( Typ svampsås till ris, eller indisk curry, eller pastasåser är också väldigt gott och enkelt. Men känns som man måste ha lite "konstiga" saker hemma om man ska äta vegetariskt (olika frön, kikärtor, bönor, linser osv). Köpte linfröolja här om dagen, den innehåller 58% omega3! Perfekt att ha i typ smothies på morgonen!

    Finns olika koder på äggen tror jag. Men det finns ekohöns som går fritt inomhus med tillgång till utevistelse beroende på väder. Och då är foder och allt annat eko också. Men helst hade man ju velat köpa från Malin och Andrew! Ska försöka undvika mjölk nu faktiskt! Men svårt om man blir bortbjuden eller äter ute och så ju.

    Finns ju tofuglass också kom jag på:-) Och man kan äta mer sorbe. Ja, tror inte jag kommer bli vegan, men snarare försöka äta veganskt så ofta jag kan, men inte vara helt strikt.

    Har sett några dokumentärer på TV om miljö, och någon speciellt inriktat på fiske och fiskevatten. Minns inte vad de heter:-( Har också läst artiklar och insändare och sånt. Vi kan fika på café Agnes i Malmö, det är bara veganmat där tror jag!!! :-D :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, sesam smälter väl inte, eller silar man bort dem sen? Hm, aldrig hört talats om sesammjölk. Jo, fast man kan ju ge egna tips på hur man gör? Om det handlar om recept. Iofs har jag e hel vegetarisk kokbok lol. Jo. Det är sant. Haha, typ om man ska göra veganska pannkakor så behöver man sesamjöl exempelvis. Linfrö är jättemättande i allmänhet om du köper hela frön och har i en smoothie.

      Aha. Haha, producerar Malin och Andrew mycket ägg? Ja, har också tänkt på att man kan leva som vegetarian med stunder då man är vegan. Det låter som ett bra upplägg!

      Jag brukar titta på såna dokumentärer när jag väl hittar något i förbifarten. Ja! Agnez! Vi borde! Jag har velat åka dit innan! Har du varit på Astrid och Aporna någon gång? När är du ledig?

      Radera