Jag läste ut "Äta Djur" av Jonathan Safran Foer för någon vecka sedan och är ändå glad att jag orkade ta mig igenom hela. Det är en bok som folk säger "den borde alla läsa" och det stämmer ju. I boken diskuterar han frågan om att äta djur och väljer även att främst lägga fram fakta på hur djuren behandlas i USA. Han skriver hönor som bor i för trånga burar, att de trixar med ljuset för att få dem att värpa oftare, hur de proppar suggor fulla med hormoner så att de alltid kan vara gravida med nya grisar. Han nämner all bifångst som dör i onödan när vi vill ha vår sushi exempelvis. Han pratar om hur människor som bor i närheten av djurfabriker får konsekvenser för deras hälsa, och hur köttindustrin numera går ut på att tjäna pengar istället för att föda upp friska djur (det är för dyrt att "laga" dem, alltså mördar man dem istället).
Intrycket i hela boken är i princip att man behandlar djur som handelsvaror, som material vars värde ej existerar. Visst, man blir ju värsta *vill inte äta kött igen*-pepp ett tag. Men jag vet inte ifall jag skulle kunna bli vegetarian. Det har ju funnits i bakhuvudet ett långt tag, men jag vet inte. Jag behöver mer kött på benen. Hursomhelst, tar Foer upp massor med argument till varför man ska fundera på anledningen till att man äter kött. Är "för att det är gott" mer värt än argumentet att djuren plågas för att du ska få några minuters njutning? Sånt där pratar han om. Människor är rätt så blinda för vad som händer numera. Det är ju inte så att en hamburgare liknar en ko, liksom. Jag tror att många blundar för allt det här, inte har särskilt mycket kunskap och sådär, vägrar tro på att det är sanning. Ger upp för att det inte spelar någon roll. Den brutala verkligheten finns inte i vår värld. Kanske är det inte lika hemskt i Sverige, men det är fakta att vi borde dra ner på vår köttkonsumtion. Djurens Rätt propagerar för en köttfri dag i veckan, eftersom "det kommer att rädda 20 miljoner djur från att slippa plågas i uppfödning, transporter och slakt varje år."
Älskar för övrigt att Way Out West valt att ta del av miljödebatten och enbart servera vegetarisk mat. De räknade ut att under de dagar som festivalen äger rum kommer de att spara in 20% av de miljöutsläpp som hade skett annars. Folk blir ju upprörda över att det inte finns något kött att äta alls. Men jag tycker att det är en jättefin idé som blir en ögonöppnare för människor. Visst, alla behöver inte bli vegetarianer, men faktum är att det vi äter varje dag kan påverka miljön till det bättre, så varför inte ha den där vegetariska dagen i veckan? Och som Mim men även Foer nämnde, så kan ett fält med sojabönor mätta fler människor än att ta omvägen genom kon först. Kor äter mat som vi hade kunnat äta först. Vi hade kunnat mätta fler magar än vad vi gör idag. Hur som helst, jag skulle kunna spinna vidare på allt möjligt, men jag tror att jag väljer att stanna här. Läs "Äta Djur" om du vill ha en väldigt detaljrik inblick om vad dagens köttindustri egentligen handlar om. Den är vettig, den är bra. Låna den vetja.
Vad är det som får dig att tveka inför att bli vegetarian då? Varför är steget så svårt?
SvaraRaderaDet är väl mer konsten att få saker att bli goda utan kött när man har spenderat hela sitt liv med att äta just det. Det är en vanesak, och den enkla vägen när man inte orkar anstränga sig och tänka. Sen finns det ju saker som man skulle sakna extremt. Exempelvis sushi. Finns ju veg. alternativ, men älskar det. Och så tycker jag om makrill. Haha.
RaderaSen vill jag nog dels ha mer information om hur saker och ting går till vad gäller slakt i Sverige osv eftersom just den boken var inriktad på USA. Jag vill ha mer information helt enkelt. Jag tänkte ta små steg och ha en vegetarisk dag i veckan nu i början i alla fall. Är du själv vegetarian? Du får gärna komma med tips då! :)